AIP MASTERCLASS – 12 veckor till din individanpassade kost

Nästa kursstart: fredag 15:e mars 2024

AIP MASTERCLASS är ett utbildningsprogram online där du får den kunskap och det stöd du behöver för att ta makt över din hälsa med hjälp av antiinflammatorisk autoimmun kost (AIP).  Vi har tagit fram utbildningen för dig med inflammation, magbesvär, allergi eller autoimmun sjukdom men programmet passa också för dig som vill optimera din hälsa och lära dig hur just din kropp fungerar på djupet.

Du får lära dig:

 • hur du ska äta för att hjälpa din kropp att läka
 • individanpassar, felsöker och optimerar din kost
 • bygger en tarmflora som lugnar ditt immunförsvar
 • tips och tricks genom att ta del av intervjuer med inspiratörer
 • hur du gör återintroduktioner
 • hur du undviker vanliga fallgropar
 • hur du bäst anpassar sömn, återhämtning och fysisk aktivitet
Vid frågor mejla oss på info@paleoteket.se

Individanpassning

AIP (autoimmun kost) är en startpunkt, men inte en slutpunkt. Du lär dig om återintroduktion av livsmedel, som hjälper dig att, när tiden är mogen, bredda kosten och landa i en individanpassad antiinflammatorsk kost.

Videoföreläsningar

Du får djup kunskap kring hur maten påverkar ditt immunförsvar, vilket gör att du känner dig tryggare med dina matval och undviker misstag. Nya föreläsningar öppnas varje vecka.

Bli din egen hälsodetektiv

Du lär dig en metod för hur du blir din egen hälsodetektiv – ett beprövat system för att kartlägga maten du äter tillsammans med din totala symtombild. Du lär dig om läkning, felsökning och finjustering av kosten.

VAD INGÅR?

12 veckors onlinekurs
5900 kr (värde: 9900 kr)
 • Föreläsningsserie med Karl Hultén och Anna-Maria Norman
 • Stegvis process med en ny kursmodul varje vecka
 • Resurser att ladda ner. Matlistor, recept och veckomeny
 • Individanpassning, felsökning och finjustering
 • 3 Frågestunder live

Onlinekursen steg för steg

Du får tillgång till introduktionsföreläsningarna direkt vid anmälan. 

Grundkurs i antiinflammatorisk kost (AIP): Här lär du dig om AIP-metoden, hur maghälsa och inflammation hänger samman. Vi lägger en grund för att förstå hur kosten påverkar din hälsa.

Kom igång i 9 steg: En konkret checklista som guidar dig i de steg du behöver ta för att komma igång på bästa sätt.

Hjälp att starta: Om du är i färd med att starta med AIP får du ta del av filmer som hjälper dig att välja om du ska göra en snabb eller stegvis omställning till AIP (enligt ett schema som presenteras i kursen, som också följer föreläsningarnas teman). Det finns även stöd till dig som ätit AIP förut och nu gör en omstart.

Vi går igenom varför hemlagad mat är ett viktigt steg i hälsobygget, samt ger dig en enkel guide som visar hur du sätter samman en måltid (så att du inte ens behöver använda recept om du inte vill – men vi erbjuder också recept till dig som vill ha det).

Vi fördjupar oss i bakgrunden till varför följande livmedelsgrupper utesluts: processade livsmedel med tillsatser, inflammationsskapande fetter, socker, sötningsmedel och alkohol?

Gör du en stegvis omställning till AIP? Då är fokus att laga mat från grunden och att utesluta de livsmedel vi gått igenom. Inkludera hälsosamma fetter. Påbörja utfasning av kaffe.

Gör du en snabb omställning till AIP? Då börjar du med AIP denna vecka.

Varför utesluts spannmål, pseudospannmål och baljväxter. Du som gör en stegvis omställning till AIP utesluter dessa livsmedel.

Kolhydrater kommer nu från rotfrukter, grönsaker och frukt. Vad är det viktigt att tänka på när det gäller kolhydrater, fibrer mm?

Vanliga frågor och svar. I början av kostomläggningen dyker det upp många frågor. Här besvaras de allra vanligaste i en föreläsning.

Näring: Varför det är viktigt för immunförsvaret med näring? Och var finns näringen?

Varför utesluts mejeri? Vi går igenom fördelar och nackdelar med mejeriprodukter, samt presenterar hur man kan tänka vid återintroduktion av mejeri längre fram.

Var befinner du dig i omställningen? Du som gör en stegvis omställning utesluter de livsmedel vi gått igenom och äter nu en paleokost (stenålderskost).

Läkande livsstil: En god sömn är avgörande för läkning. Du får ett verktyg som hjälper dig att analysera din sömn samt en checklista som kan hjälpa dig att förbättra sömnen.

Vi fördjupar oss i potatisväxter (tomat, potatis, chili), ägg, nötter och frön och kaffe, och alla landar härmed i en AIP-kost.

Läkande livsstil: Återhämtning och stresshantering är temat.

Var är du i omställningen?

 • Stegvis omställning: Nu äter du enligt AIP.
 • Snabb omställning: Nu har du ätit aip i fyra veckor. 
 • Kaffe försöker vi nu se till att fasa ut helt om vi har gjort det stegvis.

Nu är det dags att utvärdera resultatet av de fyra första veckornas kostomläggning. Du får hjälp att ställa de rätta frågorna och att bedöma vilken väg du nu ska ta: om du ska fortsätta som förut, dvs äta AIP i dess grundform ett tag till eller om du ska göra vissa korrigeringar av kosten. 

Vi går igenom verktyg för tarmfloran, vad du kan göra om du fortfarande har magproblem och ger dig strategier för finjustering av kosten.

Probiotika är ett effektivt verktyg som kan stabilisera läget i tunntarmen.

Detta verktyg kan du använda nu om om du känner behov av det (efter utvärderingen), eller så sparar du verktyget till längre fram i din hälsoresa.

Du lär dig hur probiotika fungerar och hur du i praktiken gör en probiotikakur.

Läkande livsstil: Fysisk aktivitet är en del av en läkande livsstil. Du får ta del av en föreläsning på temat.

Vi går igenom återintroduktioner: när är det dags och hur gör du i praktiken en återintroduktion. Hur tolkar du din kropps reaktioner?

Kost, sömn, återhämtning och fysisk aktivitet är fyra viktiga delar för optimal läkning. Denna vecka knyter vi ihop säcken för att lägga grunden för en långsiktigt hållbar hälsosam livsstil.

Att läka är en långsiktig process. Under den sista veckan arbetar vi med att göra dig redo för att fortsätta din hälsoresa på egen hand.

Deltagares lärdomar

Jannie Pevik har problem med ledvärk och obalans i sköldkörteln. Hon säger att “Denna kurs har varit det mest betydelsefulla jag någonsin har gjort för mig själv och min kropp någonsin. Jag kan inte komma ihåg att jag känt mig så pigg och frisk i kroppen någon gång! Mår mycket bättre psykiskt, och känner mig nöjd med hela matintagsprocessen!!”

 

Maria Enqvist har Reumatoid Artrit (RA). När hon började kursen  hade hon legat sjuk i 14 månader och behövt assistans hemma. Efter kursen berättar hon: Nu klarar jag mig själv här hemma. AIP har troligtvis verkat tillsammans med min medicin, och gjort att det här gått väldigt bra.” /…/Jag har lärt mig jätte mycket. Jag har uppskattat kursmaterialet…. Man kan ta det i sin egen takt, det har varit jättebra för mig”.

Vad är antiinflammatorisk autoimmun kost (AIP)?

Antiinflammatorisk autoimmun kost (eller “AIP” från ordet autoimmunt protokoll) är en immunvänlig och allergenreducerad kost som syftar till att minska symtomen av autoimmun sjukdom och kronisk inflammation. För att åstadkomma detta fokuserar AIP på att främja immunförsvarets normala reglering. Kostupplägget är en variant av paleokost eller ”stenålderskost”.

Kosten är fri från spannmål, mejeriprodukter, socker, tillsatser samt vanliga allergener som ägg, nötter och frön samt från livsmedel som kan irritera immunförsvaret i övrigt.

Efter 30 dagar med AIP gör vi en utvärdering för att se om vi ska göra några finjusteringar av kosten. Efter 30-90 dagar med AIP är det dags för återintroduktioner, där du på ett strukturerat sätt för tillbaka ett livsmedel i taget och slutligen landar i en individanpassad kost. 

Läs mer om AIP här

Vi är dina kursledare

Karl Hultén, Biomedicinare

Karl har en medicine magisterexamen i biomedicin och fördjupar sig gärna i den senaste forskningen om mat, livsstil och hälsa. Karl har hjälpt tusentals människor med kroniska sjukdomar att återvinna hälsan genom föreläsningar, utbildningar, podcast och individuella konsultationer. Han är medförfattare till fem böcker: Autoimmun handbok., Kokbok för sköldkörteln, Autoimmun kokbok och Mat och symtomdagbok och Hjärnhälsa. Det är Karl som håller i kursens föreläsningar.

Anna-Maria Norman, hälsocoach

Anna-Maria är certifierad kost- och hälsocoach och har en magisterexamen i statsvetenskap och sociologi. I dag är hon även producent för podcasten, redaktör för Paleotekets böcker och hjälper klienter att ta tillbaka sin hälsa vid Paleotekets hälsomottagning. Hon är medförfattare till Autoimmun handbok och Mat och symtomdagbok.


Ingen stress. Du har tillgång till kursen i 12 månader.

FAQ

Nej, AIP är ett antiinflammatorisk kostupplägg som även är lämpligt för dig med inflammation, magbesvär, och allergier.

Ja du kommer att ha tillgång till hela kursen i totalt 12 månader.

Nej, det går bra att genomföra kursen även om du äter mediciner. Dock rekommenderar vi att du informerar din läkare om att du påbörjar en kostomläggning och att du i dialog med läkaren avgör om det kan gå att efter en tid trappa ner på läkemedel.

De allra flesta som testar AIP får betydande symtomlindring.

Det finns också två kliniska studier som visar detta. Den ena studerade Hashimotos och den andra Inflammatorisk tarmsjukdom.

Vi har också egen data att tillgå. Inom ramarna för kursen görs en månadsutvärdering med hjälp av en symtomenkät där klienten graderar sina symtom på en skala 0-4 (0 = har sällan eller aldrig symtomen, 1 = milda symtom som uppstår sällan, 3 = milda symtom som uppstår ofta, 4 = svåra symtom som uppstår ofta)

Symtomformuläret fångar upp de symtom som tyder på felreglering av immunförsvaret och kronisk inflammation. Verktyget syftar till att hjälpa klienten att analysera sitt nuläge och att utvärdera den förändring som sker i kroppen när man gör en kost- och livsstilsförändring. Symtomformuläret ger viktiga ledtrådar och hjälpa till att uppmärksamma även små förändringar som kanske inte hör till de mest problematiska symtom. Varje förbättring är viktig att notera eftersom de kan motivera klienten på sin hälsoresa och ge ett kvitto på om de kost- och livsstilsförändringar man gör fungerar. 

Deltagarna graderar 4-8 symtom inom följande kategorier: huvud (exempelvis huvudvärk och yrsel), kognition och hjärna, ögon, näsa, öron, mun och svalg, hjärta, lungor, hud, vikt och aptitregelring, matsmältning, känslolägen, mental energi, leder och muskler.

I vårt senaste gruppcoachingprogram under hösten 2020 deltog totalt 38 personer. 32 personer delade med sig av sina siffror från symtomenkäten vid tre tillfällen: vid start, efter 4 veckor och efter 8 veckor med AIP.  

Summan av dessa 32 deltagares symtomläge var följande:

 • Vid start: 2350
 • Efter 4 veckor: 1303
 • Efter 8 veckor: 1010

De allra flesta fick betydande symtomlindring:

 • 28 personer (87,5%) fick kontinuerligt minskade symtom
 • 4 personer (10,5%) fick ingen förändring av symtombilden.

Vi går i kursen också igenom steg du kan ta för att felsöka om du inte skulle må bättre under kurstiden.

Ja det går bra. Kursen består till stor del av fördjupande föreläsningar och även du som äter enligt AIP redan kommer troligtvis att uppskatta dessa. Du har också möjlighet att ställa de frågor som har dykt upp längs med vägen. Vi fokuserar också en heldel på felsökning och finjustering, så om du behöver stöd i denna process är kursen rätt för dig.

Såhär ser den stegvisa omställningen till autoimmun kost ut:

Vecka 1: Uteslut processade livsmedel med tillsatser, inflammationsskapande fetter, socker, sötningsmedel och alkohol. Påbörja utfasning av kaffe. Ät mat lagad från grunden. Inkludera hälsosamma fetter.

Vecka 2: Uteslut spannmål, pseudospannmål och baljväxter. Kolhydrater kommer från rotfrukter, grönsaker och frukt.

Vecka 3: Uteslut mejeriprodukter. Vi går igenom näringsrika proteinkällor som fisk, skaldjur, kött, inälvsmat och fågel. Nu äter du en paleokost (stenålderskost).

Vecka 4: Uteslut potatisväxter (tomat, potatis, chili), ägg, nötter och frön. Kaffe har du fasat ut. Nu äter du enligt AIP.

Du som väljer att göra en snabb omställning till AIP utgår helt enkelt från de matlistor och recept som ingår i kursen och börjar laga mat enligt AIP från dag 1. Det som sker successivt under kursens första veckor är kunskapsbygget och det följer stegen under den stegvisa omställningen. 

Mat- och symtomdagbok

Du får vår Mat- och symtomdagbok som pdf, så att du själv kan skriva ut den. Det är ett skrivhäfte som inkluderar daglig loggning av mat, symtom och livsstil under totalt 12 veckor + vecko- och månadsavstämning. Bokens struktur hjälper dig att upptäcka hur dina symtom och ditt välbefinnande påverkas av specifika livsmedel.

Recept och veckomeny

I kursen ingår en veckomeny för 4 veckor med inköpslista så att du enkelt kan handla de livsmedel du behöver. Denna meny är helt frivillig att använda.

VAD INGÅR?

12 veckors onlinekurs
5900 kr (Värde: 9900 kr)
 • Föreläsningsserie med Karl Hultén och Anna-Maria Norman
 • Stegvis process med en ny kursmodul varje vecka
 • Resurser att ladda ner. Matlistor, recept och veckomeny
 • Individanpassning, felsökning och finjustering
 • 3 frågestunder live

Recensioner

Catharina Bolyos, 45 år

Catharina Bolyos har hypotyreos/Hashimotos samt B12 brist. 

Hur har din hälsa påverkats under kursen? Jag känner att jag har mer energi/ ork, är gladare och huden är lite mindre torr. Jag har gått ner 17 kg vilket var önskat.

Vad tycker du om kursen? Den här kursen har varit helt livsavgörande för mig, genom att ge mig kunskap, inspiration och motivation. Att få prata andra i liknande situation. Detta har varit jätteviktigt för mig. Jag hade faktiskt hört talas om AIP för flera år sedan och ville börja redan då men tyckte att det kändes för svårt. Kände att jag behövde kursen för att lyckas komma igång. Någon som kunde berätta för mig hur jag skulle gå till väga. Man kan äta sig sjuk och den här kursen ger dig kunskapen till att äta dig frisk igen. Det är man skyldig sig själv och kursen är den bästa investeringen man kan gör i sig själv. Är man sjuk och inte mår bra spelar ingenting annat någon roll.

Jannie Pevik, 59 år

Berätta kort om din hälsohistoria: Jag har varit kostintresserad senaste 10 åren. Jag har problem med ledvärk, metabolt syndrom och obalans i sköldkörteln. Jag har haft en del inflammationstillstånd i ländrygg, ljumske, höfter. Fick till min stora sorg sluta med att rida häst nu i sommar pga smärtor. 

Hur har din hälsa påverkats under kursen? Jag kan inte komma ihåg att jag känt mig så pigg och frisk i kroppen någon gång! Mår mycket bättre psykiskt, och känner mig nöjd med hela matintagsprocessen!!

Vad tycker du om kursen? Denna kurs har varit det mest betydelsefulla jag någonsin har gjort för mig själv och min kropp någonsin. Jag har upptäckt hur bedrövande lite kunskap som finns om detta inom den allmänna hälsovården och bland folk generellt. Att lära sig att lyssna på kroppen och dess signaler har varit den största gåvan med den här kursen.

“Det har varit fantastiska veckor och jag har haft enorm nytta av kursen och all utförlig fakta. Jag tycker att det var väldigt bra att man fick en modul i taget så att man i lugn och ro kunde jobba med ett område i taget. Ni två är en bra kombination av fakta och pedagogik. Det som jag tycker e bra är att Karl har så mycket fakta och att Anna-Maria pedagogiskt förtydligar och klargör.”


“En helt ny värld har öppnat sig. Har tidigare velat lära mig mer om kostens betydelse och köpt böcker kring hälsa, tarm, vad vi stoppar i oss  och tittat på engelska program kring kost och livsstilssjukdomar, miljö och forskning men aldrig vetat att man kunde få det stöd som ni ger i form av regelbundna föreläsningar och pepp. Det är ovärderligt. Önska sjukvården kunde stödja på samma sätt. “

“Jag hade inte överhuvudtaget klarat av AIP om jag inte gått med på kursen. Googlade innan om Aip och blev mer å mer förvirrad, det kändes som att det fanns många olika sätt..  För mig behövdes en fast handledning för att kunna fortsätta och förstå mer vad som är bra. Jovisst, jag  förstod att det är viktigt med att tarmarna mår bra, men inte HUR viktigt det är.”

Vid frågor: mejla info@paleoteket.se