AIP MASTERCLASS är ett utbildningsprogram online där du under 12 veckor får den kunskap och det stöd du behöver samtidigt som du transformerar din hälsa med hjälp av antiinflammatorisk autoimmun kost (AIP). 

Vi har tagit fram utbildningen för dig med inflammation, magbesvär, allergi eller autoimmun sjukdom men programmet passa också för dig som vill optimera din hälsa och lära dig hur just din kropp fungerar på djupet.

Du får lära dig:

* hur du ska äta för att hjälpa din kropp att läka
* individanpassar, felsöker och optimerar din kost
* bygger en tarmflora som lugnar ditt immunförsvar
* testar din tolerans för kolhydrater
* använder probiotika och kosttillskott för minskade symtom
* hur du bäst anpassar sömn, återhämtning och fysisk aktivitet

* tips och tricks genom att ta del av intervjuer med inspiratörer
* hur du gör finjusteringar och återintroduktioner
* hur du undviker vanliga fallgropar

Bli din egen hälsodetektiv

Du lär dig en metod för hur du blir din egen hälsodetektiv – ett beprövat system för att kartlägga maten du äter tillsammans med din totala symtombild. Du lär dig om felsökning och finjustering av kosten.

Individanpassning

AIP (autoimmun kost) är en startpunkt, men inte en slutpunkt. Du lär dig om återintroduktion av livsmedel, som hjälper dig att, när tiden är mogen, bredda kosten och landa i en individanpassad antiinflammatorsk kost.

Videoföreläsningar

Du får djup kunskap kring hur maten påverkar ditt immunförsvar, vilket gör att du känner dig tryggare med dina matval och undviker misstag. Nya föreläsningar öppnas varje vecka.

KURSPRIS

5800 kr
 • Föreläsningsserie med Karl Hultén
 • Nedladdningsbara resurser
 • Matlistor och recept
 • AIP och återintroduktioner
 • Felsökning & finjustering
 • Intervjuer med inspiratörer

Du guidas genom en stegvis process genom materialet på kursplattformen. Varje vecka under kursens 12 veckor öppnas en ny kursmodul. Om du inte hinner med är det ingen fara, då du har tillgång till kursen i 12 månader.

Föreläsningar och informativa texter: Den viktigaste informationen presenterat på ett lättförståeligt sätt och praktiska råd genom hela processen. Varje vecka öppnas en ny kursmodul. Totalt får du ta del av 20 föreläsningar under kursen (varje föreläsning är 5-15 minuter). Föreläsningarna varvas med informativa texter. Texter, ljudfiler och föreläsningspresentationer går att ladda ner och spara.

Nedladdningsbara resurser: Skriv ut dokumenten och ha dem som stöd

AIP-recept: I kursen ingår ett recept-häfte med AIP-recept. Har du individuella överkänsligheter kan vi via mejl diskutera oss fram till anpassningar innan kursstart. Vill du fler recept än de som ingår i kursen hänvisar vi till våra egna kokböcker samt dessa boktips.

Veckans inspiratör: Varje vecka inkluderar vi intervjuer med personer som läkt med hjälp av kosten. Dessa personer delar med sig av nyttiga praktiska råd och erfarenheter.

Kurslitteratur: Boken Mat och symtomdagbok ingår i kurspriset  (som pdf att ladda ner och skriva ut).

 

Villkor

 • GARANTI: 14 dagars ångerrätt på onlinekursen (efter att kursstart) = riskfritt att anmäla sig
 • Tillgång till onlinekursen i 12 månader = du kan gå tillbaka och se föreläsningarna när det passar dig

DELTAGARES LÄRDOMAR

Här kommer tre klipp där Belinda Håkansson, Jannie Pevik och Anna Utterström summerar sina lärdomar från kursen (ht 2020):

Catharina Bolyos, 45 år

Catharina Bolyos har hypotyreos/Hashimotos samt B12 brist. 

Hur har din hälsa påverkats under kursen? Jag känner att jag har mer energi/ ork, är gladare och huden är lite mindre torr. Jag har gått ner 17 kg vilket var önskat.

Vad tycker du om kursen? Den här kursen har varit helt livsavgörande för mig, genom att ge mig kunskap, inspiration och motivation. Att få prata andra i liknande situation. Detta har varit jätteviktigt för mig. Jag hade faktiskt hört talas om AIP för flera år sedan och ville börja redan då men tyckte att det kändes för svårt. Kände att jag behövde kursen för att lyckas komma igång. Någon som kunde berätta för mig hur jag skulle gå till väga. Man kan äta sig sjuk och den här kursen ger dig kunskapen till att äta dig frisk igen. Det är man skyldig sig själv och kursen är den bästa investeringen man kan gör i sig själv. Är man sjuk och inte mår bra spelar ingenting annat någon roll.

Jannie Pevik, 59 år

Berätta kort om din hälsohistoria: Jag har varit kostintresserad senaste 10 åren. Jag har problem med ledvärk, metabolt syndrom och obalans i sköldkörteln. Jag har haft en del inflammationstillstånd i ländrygg, ljumske, höfter. Fick till min stora sorg sluta med att rida häst nu i sommar pga smärtor. 

Hur har din hälsa påverkats under kursen? Jag kan inte komma ihåg att jag känt mig så pigg och frisk i kroppen någon gång! Mår mycket bättre psykiskt, och känner mig nöjd med hela matintagsprocessen!!

Vad tycker du om kursen? Denna kurs har varit det mest betydelsefulla jag någonsin har gjort för mig själv och min kropp någonsin. Jag har upptäckt hur bedrövande lite kunskap som finns om detta inom den allmänna hälsovården och bland folk generellt. Att lära sig att lyssna på kroppen och dess signaler har varit den största gåvan med den här kursen.


VAD ÄR ANTIINFLAMMATORISK AUTOIMMUN KOST (AIP)?

Antiinflammatorisk autoimmun kost (eller “AIP” från ordet autoimmunt protokoll) är en immunvänlig och allergenreducerad kost som syftar till att minska symtomen av autoimmun sjukdom och kronisk inflammation. För att åstadkomma detta fokuserar AIP på att främja immunförsvarets normala reglering. Kostupplägget är en variant av paleokost eller ”stenålderskost”.

Kosten är fri från spannmål, mejeriprodukter, socker, tillsatser samt vanliga allergener som ägg, nötter och frön samt från livsmedel som kan irritera immunförsvaret i övrigt.

Efter 30 dagar med AIP gör vi en utvärdering för att se om vi ska göra några finjusteringar av kosten. Efter 30-90 dagar med AIP är det dags för återintroduktioner, där du på ett strukturerat sätt för tillbaka ett livsmedel i taget och slutligen landar i en individanpassad kost. 

Den här kursen:

*Gör all kunskap tillgänglig för dig i hemmets lugn och ro eller överallt där du har internetuppkoppling

*Sparar dig tid och energi, då ändring av vanor blir nklare med stöd

*Ger dig professionell vägledning

*Hjälper dig att undvika de vanligaste misstagen och snabbt tillämpa helheten i AIP-livsstilen

*Ger en social gemenskap som stödjer dig i din omställning (PLUS/PREMIUM)

*Gör att du slipper bli förvirrad, eftersom vi steg för steg ger dig kunskap om vad AIP är, varför det fungerar och hur du följer det på bästa sätt

*Ger dig stöd med felsökning gällande kosten, stödjande kosttillskott och finjustering av kosten så att du får en chans att må ditt allra bästa. 

VI ÄR DINA KURSLEDARE

Karl Hultén, biomedicinare

Karl har en medicine magisterexamen i biomedicin och fördjupar sig gärna i den senaste forskningen om mat, livsstil och hälsa. Karl har hjälpt tusentals människor med kroniska sjukdomar att återvinna hälsan genom föreläsningar, utbildningar, podcast och individuella konsultationer. Han är medförfattare till fem böcker: Autoimmun handbok., Kokbok för sköldkörteln, Autoimmun kokbok och Mat och symtomdagbok och Hjärnhälsa. Det är Karl som håller i kursens föreläsningar.

Anna-Maria Norman, hälsocoach

Anna-Maria är certifierad kost- och hälsocoach och har en magisterexamen i statsvetenskap och sociologi. I dag är hon även producent för podcasten, redaktör för Paleotekets böcker och hjälper klienter att ta tillbaka sin hälsa vid Paleotekets hälsomottagning. Hon är medförfattare till Autoimmun handbok och Mat och symtomdagbok. Anna-Maria är den som håller kontinuerlig kontakt med deltagarna i facebook-gruppen.


Ingen stress. Du har tillgång till kursen i 12 månader.

FAQ

De allra flesta som testar AIP får betydande symtomlindring.

Det finns också två kliniska studier som visar detta. Den ena studerade Hashimotos och den andra Inflammatorisk tarmsjukdom.

Vi har också egen data att tillgå. Inom ramarna för kursen görs en månadsutvärdering med hjälp av en symtomenkät där klienten graderar sina symtom på en skala 0-4 (0 = har sällan eller aldrig symtomen, 1 = milda symtom som uppstår sällan, 3 = milda symtom som uppstår ofta, 4 = svåra symtom som uppstår ofta)

Symtomformuläret fångar upp de symtom som tyder på felreglering av immunförsvaret och kronisk inflammation. Verktyget syftar till att hjälpa klienten att analysera sitt nuläge och att utvärdera den förändring som sker i kroppen när man gör en kost- och livsstilsförändring. Symtomformuläret ger viktiga ledtrådar och hjälpa till att uppmärksamma även små förändringar som kanske inte hör till de mest problematiska symtom. Varje förbättring är viktig att notera eftersom de kan motivera klienten på sin hälsoresa och ge ett kvitto på om de kost- och livsstilsförändringar man gör fungerar. 

Deltagarna graderar 4-8 symtom inom följande kategorier: huvud (exempelvis huvudvärk och yrsel), kognition och hjärna, ögon, näsa, öron, mun och svalg, hjärta, lungor, hud, vikt och aptitregelring, matsmältning, känslolägen, mental energi, leder och muskler.

I vårt senaste gruppcoachingprogram under hösten 2020 deltog totalt 38 personer. 32 personer delade med sig av sina siffror från symtomenkäten vid tre tillfällen: vid start, efter 4 veckor och efter 8 veckor med AIP.  

Summan av dessa 32 deltagares symtomläge var följande:

 • Vid start: 2350
 • Efter 4 veckor: 1303
 • Efter 8 veckor: 1010

De allra flesta fick betydande symtomlindring:

 • 28 personer (87,5%) fick kontinuerligt minskade symtom
 • 4 personer (10,5%) fick ingen förändring av symtombilden.

Vi går i kursen också igenom steg du kan ta för att felsöka om du inte skulle må bättre under kurstiden.

Vi besvarar inte individuella frågor inom ramarna för kursen. Men om du behöver stöd med att exempelvis få tekniken att fungera går det bra att mejla oss på info@paleoteket.se

Nej, det går bra att genomföra kursen även om du äter mediciner. Dock rekommenderar vi att du informerar din läkare om att du påbörjar en kostomläggning och att du i dialog med läkaren avgör om det kan gå att efter en tid trappa ner på läkemedel.

Nej, AIP är ett antiinflammatorisk kostupplägg som även är lämpligt för dig med inflammation, magbesvär, och allergier.

Ja du kommer att ha tillgång till hela kursen i totalt 12 månader.

Ja det går bra. Kursen består till stor del av fördjupande föreläsningar och även du som äter enligt AIP redan kommer troligtvis att uppskatta dessa. Du har också möjlighet att ställa de frågor som har dykt upp längs med vägen. Vi fokuserar också en heldel på felsökning och finjustering, så om du behöver stöd i denna process är kursen rätt för dig.

Såhär ser den stegvisa omställningen till autoimmun kost ut:

Vecka 1: Uteslut processade livsmedel med tillsatser, inflammationsskapande fetter, socker, sötningsmedel och alkohol. Påbörja utfasning av kaffe. Ät mat lagad från grunden. Inkludera hälsosamma fetter.

Vecka 2: Uteslut spannmål, pseudospannmål och baljväxter. Kolhydrater kommer från rotfrukter, grönsaker och frukt.

Vecka 3: Uteslut mejeriprodukter. Vi går igenom näringsrika proteinkällor som fisk, skaldjur, kött, inälvsmat och fågel. Nu äter du en paleokost (stenålderskost).

Vecka 4: Uteslut potatisväxter (tomat, potatis, chili), ägg, nötter och frön. Kaffe har du fasat ut. Nu äter du enligt AIP.

Du som väljer att göra en snabb omställning till AIP utgår helt enkelt från de matlistor och recept som ingår i kursen och börjar laga mat enligt AIP från dag 1. Det som sker successivt under kursens första veckor är kunskapsbygget och det följer stegen under den stegvisa omställningen. 

KURSEN VECKA FÖR VECKA

Du får tillgång till introduktionsföreläsningarna direkt vid anmälan.

Dessa handlar om AIP, maghälsa, immunförsvar, som lägger en grund för att förstå hur kosten påverkar din hälsa.

Vi går igenom bakgrunden till varför följande livmedelsgrupper utesluts: processade livsmedel med tillsatser, inflammationsskapande fetter, socker, sötningsmedel och alkohol?

Om du redan äter AIP räcker det att du tar del av faktafilmerna denna vecka.

Om du är i färd med att starta med AIP får du även ta del av filmer som hjälper dig att välja om du ska göra en snabb eller stegvis omställning till AIP (enligt ett schema som presenteras i kursen, som också följer föreläsningarnas teman).

Gör du en stegvis omställning till AIP? Då är fokus att laga mat från grunden och att utesluta de livsmedel vi gått igenom. Inkludera hälsosamma fetter. Påbörja utfasning av kaffe.

Gör du en snabb omställning till AIP? Då börjar du med AIP denna vecka.

Varför utesluts spannmål, pseudospannmål och baljväxter. Du som gör en stegvis omställning till AIP utesluter dessa livsmedel.

Kolhydrater kommer nu från rotfrukter, grönsaker och frukt. Vad är det viktigt att tänka på när det gäller kolhydrater, fibrer mm?

Vanliga frågor och svar. I början av kostomläggningen dyker det upp många frågor. Här besvaras de allra vanligaste i en föreläsning.

Vi går igenom fördelar och nackdelar med mejeriprodukter.

NÄRING. Varför det är viktigt för immunförsvaret med näring? Och var finns näringen?

Du som gör en stegvis omställning utesluter de livsmedel vi gått igenom och äter nu en paleokost (stenålderskost).

LIVSSTIL: En god sömn är avgörande för läkning. Du får ett verktyg som hjälper dig att analysera din sömn samt en checklista som kan hjälpa dig att förbättra sömnen.

FAKTA: Vi fördjupar oss i potatisväxter (tomat, potatis, chili), ägg, nötter och frön och kaffe. 

LIVSSTIL: Återhämtning och stresshantering är temat.

VAR ÄR DU I OMSTÄLLNINGEN?

 • Stegvis omställning: Nu äter du enligt AIP.
 • Snabb omställning: Nu har du ätit aip i fyra veckor. 
 • Kaffe försöker vi nu se till att fasa ut helt.

Nu är det dags att utvärdera resultatet av de fyra första veckornas kostomläggning. Du får hjälp att ställa de rätta frågorna och att bedöma om du ska fortsätta som förut eller om du kan behöva göra vissa korrigeringar av kosten.

 • AIP med FODMAP-begränsning
 • Karnivorkost
 • Strategi vid histaminintolerans
 • Fakta om probiotika
 • Så gör du en probiotikakur
 • Fysisk aktivitet

Sömn, återhämtning och fysisk aktivitet är tre viktiga delar av en läkande livsstil, utöver en läkande kost.

Vi reagerar alla olika på kolhydrater. Vi går igenom hur du bedömer hur mycket kolhydrater just du behöver, samt hur du kan testa hur du reagerar på specifika kolhydratkällor.

Återintroduktioner är ett område många som börjar med AIP tycker känns svårt. Vi har därför avsatt flera veckor till detta tema. 

Ni kommer att befinna er i olika faser av er läkningsprocess. Vissa av deltagarna kommer vara redo att påbörja återintroduktioner, det villl säga en breddning av kosten, för andra dröjer det lite tills det är dags för återintroduktioner.

 • När är tiden mogen för återintroduktioner?
 • Så gör du en återintroduktion
 • Guide till återintroduktioner
 • Exempel på loggning i Mat och symtomdagbok vid återintroduktioner

Den här veckan får du chansen att lyssna på intervjuer med inspiratörer som delar med sig av sina erfarenheter, med fokus på just återintroduktioner och en individanpassad kost efter AIP.

Denna vecka får du kunskap om på vilket sätt funktionsmedicinsk provtagning kan komplettera de verktyg du lärt dig i kursen, som ett led i felsökning om du inte uppnått de resultat du önskat.

Att läka är en långsiktig process. Under den sista veckan arbetar vi med att göra dig redo för att fortsätta din hälsoresa på egen hand.

MAT och SYMTOMDAGBOK

Du får vår Mat- och symtomdagbok som pdf, så att du själv kan skriva ut den. Det är ett skrivhäfte som inkluderar daglig loggning av mat, symtom och livsstil under totalt 12 veckor + vecko- och månadsavstämning. Bokens struktur hjälper dig att upptäcka hur dina symtom och ditt välbefinnande påverkas av specifika livsmedel.

RECEPT

I kursen ingår ett recept-häfte med grundläggande AIP-recept. Recepten är hämtade från Kokbok för sköldkörteln och Autoimmun kokbok (av Karl Hultén och Cecilia Nisbet Nilsson, fotograf Denise Vestin) och paleoteket.se/recept.

På bilden: Sötpotatissoppa med lammfärsbullar (Foto: Denise Vestin)

Kurspris

5800 kr
 • Föreläsningsserie med Karl Hultén
 • Nedladdningsbara resurser
 • Matlistor och recept
 • AIP och återintroduktioner
 • Felsökning & finjustering
 • Intervjuer med inspiratörer

Har du frågor om kursen? Kontakta oss på info@paleoteket.se