Blodsockerregleringen är en av kroppens viktigaste jämviktsmekanismer. När du ätit kolhydrater får du en blodsockertopp, som när din blodsockerreglering fungerar som den ska återförs till normal nivå igen inom ett par timmar. Hormonet insulin utför denna reglering genom att det frisätts av bukspottkörteln när du äter och signalerar till kroppen att lagra kolhydraterna i musklerna och i levern.
De flesta av oss, även fullt friska, går omkring med ett något förhöjt blodsocker och insulin.
Under vecka 8 kommer du att få en grundkurs i hur blodsocker och inflammation hänger ihop:
Du kommer också att lära dig två praktiska metoder du kan använda för att göra bedömningar av hur ditt blodsocker påverkas av maten du äter:
Din uppgift:
Välj mellan metod 1 eller metod 2 och börja experimentet under den kommande veckan.
Vi påminner om AIP-metoden
Precis som Verktyg för tarmfloran, som vi tidigare har gått igenom, är Verktyg för blodsockerkontroll en del av “Felsökning och finjustering” efter 30 dagar med AIP.
Läs mer i Autoimmun handbok, sid 296-306.